تاریخچه پرخطر شیرینی سوئدی "سملا"

استکهلمیان – این روزها در سوئد زمان "سملاخوری" است و این شیرینی خوشمزه خامه ای در این روزها در قنادیها, کافه تریاها و فروشگاه های سراسر سوئد بفروش می رسد.

قدمت خوردن "سملا" در سوئد به بیش از پانصد سال می رسد و قدیمی ترین سند تاریخی در سوئد که نام شیرینی "سملا" در آن وجود دارد متعلق به سال 1541 میلادی است. نام این شیرینی از واژه "سیمیلا" در زبان لاتین گرفته شده که به معنی "مرغوبترین آرد سفید" است.

شیرینی "سملا" با آرد سفید و بصورت یک پیاله کوچک از نان-شیرینی ساخته می شود که قسمت بالای آن را بصورت چتر و کلاه بریده, درون آن را با مخلوطی از بادام شیرین چرخ شده و هل پر کرده و بر روی آن تکه ای بزرگ از خامه می گذراند و سپس کلاه یا چتر را بر روی شیرینی قرار می دهند و روی کلاه یا چتر نیز پودر قند می پاشند.
شیرینی "سملا" حتی وارد کتاب رکورد مشهور "گینس" نیز شده است. در روز 13 فوریه سال 1996 یک قنادی در شهر "آلینگسوس" در شرق بندر گوتنبرگ بزرگترین "سملا"ی سوئد را ساخت و آن را وارد کتاب رکورد "گینس" نمود. این "سملا" 113 سانتی متر قطر و با تمامی مخلفات خود از قبیل خامه و بادام چرخ شده 134 کیلوگرم وزن داشته است.
اگرچه خوردن "سملا"های خوشمزه طبق سنت تنها در ایام روزه داری و عید پاک و تنها در یک روز سه شنبه مجاز بود اما امروزه می توان در هفته ها قبل و هفته ها بعد از ماه فوریه نیز در فروشگاه های سوئدی شیرینی "سملا" را خریداری نمود. در برخی قنادیها حتی در سراسر سال نیز امکان خرید "سملا" وجود دارد.
در کتب تاریخی آمده است که "آدولف فردریک" پادشاه وقت سوئد در سال 1771 میلادی بر اثر پرخوری و از جمله خوردن تعداد بیش از حدی "سملا" جان خود را از دست داده است.
در پروتوکول و بولتن قصر سلطنتی چنین نوشته شد :

اعلیحضرت پس از صرف شام سلطنتی شامل ماهی دودی, خاویار روسی, خرچنگ دریایی, یک سینی خوراک کلم, گوشت پخته با شلغم, چند عدد سملا و پس از آن نوشیدن شیر و سپس یک بطری شامپاین دچار درد شکم و سپس سکته مغزی شدند و در ساعت 20.15 درگذشتند".


نظرات